lauantai 19. tammikuuta 2019

Implanttien syöpäriskistä

Palaan vielä tähän otsikoissa kieppuvaan aiheeseen, eli karheapintaisten implanttien syöpäriskiin. 
Tästä linkistä löytyy plastiikkakirurgi Asko Salmen vastaus mediakohuun (15.1.2019). 

Lyhyesti; Kyseessä on BIA-ALCL(anaplastinen suurisoluinen lymfooma, anaplastic large-cell lymphoma) eli imukudoksen / imusolujen kasvain. Kyseessä ei siis ole rintasyöpä, mutta tuskinpa kukaan haluaa sen enempää rintoihin kuin imusolmukkeisiinkaan kasvaimia. ALCL on yhdistetty nimenomaan karheapintaisiin implantteihin, sileäpintaisten implanttien kanssa tätä kytköstä ei ole havaittu. ALCL:n kehittymisellä ja puhkeamisella uskotaan olevan jotain tekemistä kroonisten tulehdusten ja kapseloitumisen kanssa:

"Krooninen pitkittynyt tulehdus kudoksessa näyttäisi laukaisevan sairauden. Erään teorian mukaan rinnan kovettuminen, joka on bakteerien aiheuttama infektio, saattaisi johtaa ALCL:ään joissakin tapauksissa. Estämällä kapselin muodostuminen voitaisiin estää ALCL."

Eli tässäkin jo pitkään tiedetty kapseloitumisriski johtaa muihin vakavampiin komplikaatioihin. 
Mikä tässä on nostattanut kohun, on se että syöpää on alkanut esiintyä implantoiduilla potilailla enemmän, kuin mitä ensimmäisissä tutkimuksissa saatiin tuloksiksi. Tämä on jokseenkin tyypillistä kun tutkitaan pitkässä juoksussa ylipäätään mitä tahansa - otannan kasvaessa myös virhemarginaali kasvaa. Mitä enemmän kuluu aikaa, mitä enemmän on potilaita ja tehtyjä leikkauksia, sitä enemmän tulee myös niitä epäonnistumisia.

"--Sittemmin raportteja kertyi enemmän, mutta riski tuntui olevan äärettömän pieni: 7-15/1 000 000 implantoitua naista kohden."

"3-4 vuotta sitten julkaistu eurooppalainen aineisto arvioi esiintyvyydeksi n. 1/40 000 (15-65 v implantoitua naista kohden). Vuosi sitten Australialaiset ja Uusiseelantilaiset tutkijat arvioivat esiintyvyydeksi 1/4500. Tutkimuksen virhemarginaali oli suuri ja niinpä riskirajoiksi vedettiin 1/1000-10 000.
Suomessa on todettu kahdeksan tapausta ALCL:ää. McGhan ja Natrelle  implantteja on laitettu vuosien varrella runsas 30 000.
Maailmassa on todettu tähän mennessä 672 ALCL tapausta, joista 17 on johtanut kuolemaan. Rintaimplantteja arvioidaan laitetun yli 10 miljoonalle naiselle.

Tutkimustulostenkin vaihtelevuus on aika suuri tämän tekstin perusteella. Jos lasketaan että Suomessa on asennettu 30 000 implanttia = keskimäärin 2 per asiakas, eli 15 000 potilasta. Näistä 15 0000:sta potilaasta kahdeksan on sairastunut. Karkealla matematiikalla Suomessa sairastuneita on 1/2000 potilasta. Prosentuaalisesti tämä tarkoittaa 0,0005% mahdollisuutta sairastua ALCL:ään. 

Karhennettuja implanttejakin on erilaisia, on mikro- ja makrokarhennusta. Tarttuuko taudinaiheuttajat hanakammin kenties makrokarhennettuihin implantteihin, joita ilmeisesti Allerganin implantit ovat? Ovatko muut karhennusmetodit turvallisempia? Näihin kysymyksiin en onnistunut löytämään vastauksia, mutta oletan että implanttilaboratorioissa paahdetaan parhaillaan koeputki kuumana asian selvittämiseksi. 

Kuten olen jo aiemmin kirjoittanut, riskeihin varautuminen on mielestäni ainoastaan järkevää. Totta kai implantoituja rintoja pitää seurata tarkemmin kuin luomuja. En väitä, etteikö uusi tieto olisi harmillista luettavaa, mutta nykymedian sensaatiohakuinen tapa uutisoida luo turhaa hysteriaa milloin minkäkin asian ympärille. Tästä mainio esimerkki on mielestäni tämä: 

Myös Terve.fi- sivusto kirjoitti YLEn uutisoinnin pohjalta oman juttunsa asiasta. Artikkelin lopussa on Lue aiheesta lisää - klikkiotsikoita, joiden seassa oli myös tämä:
Feikkitissit ja värjätyt hiukset - varma syöpäkombo!


Kehotan kaikkia laittamaan YouTubesta tai Spotifysta repeatille Juice Leskisen biisin "Ei elämästä selviä hengissä"

Kas elämä se kaikkein vaikeinta lie
Sen kun hyvin teet se kaiken aikasi vie
Jos nyt haluat täysillä päästellä
Voit kenties elämäsi säästellä
Jee jee
Mut edes niin et sitä tee
Voit reilusti heilua svengissä
Et elämästä selviä hengissä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

A comment makes my day!