tiistai 8. tammikuuta 2019

Implanttien riskit

Rintaimplantteihin sekä itse leikkaukseen liittyy myös riskejä. Tämä tuskin tulee yllätyksenä kenellekään. Riskien mahdollisuuden hyväksyminen ja (ainakin henkinen ja rahallinen) varautuminen kriittisimpiin ongelmiin on mielestäni ainoastaan järkevää. Itse olen varautunut pienellä puskurirahastolla, ja pohdin myös vakuutuksen ottamista. Useat impanttivalmistajat tarjoavat erilaisia vakuutuksia komplikaatioiden tai onnettomuuksien varalta - en ole vielä tarkemmin perehtynyt näihin, mutta pieni lisäturva pahan päivän varalle ei ole minusta huono idea. 

Listaan tähän postaukseen sellaisia riskejä ja komplikaatioita, joista itse olen kuullut tai yön pimeinä tunteina pelännyt että osuvat omalle kohdalle. Näiden todennäköisyys vaihtelee varmaan mahdottomasta melko epätodennäköiseen, tuskin yksikään näistä on oikeasti kovin todennäköinen skenaario, mutta elämästä ei koskaan tiedä. Ei muuta kuin kauhukuvilla mässäilemään!

Leikkauksen jälkeiset komplikaatiot, esim. veritulppa: Näiden ehkäisyyn koitan panostaa hankkimalla mm. tukisukat ja aloitan kevyen kävelyn mahdollisimman pian. Opetan puolisolleni miltä veritulpan oireet näyttää ja kun en nuku, vahdin koipiani. #noen. Mutta vakavasti, jokaisessa leikkauksessa on omat riskinsä. Leikkauksen aikana kirurgi ja henkilökunta pyrkivät välttämään ja minimoimaan riskit, leikkauksen jälkeen se taas on minun vastuulla. Ehkä se oma vastuu on tässä se mikä enemmän pelottaa, ettei itse mokaa tätä juttua.
Leikkaushaavojen tulehtuminen: Rupeaahan se vituttamaan jos niin näennäisen pieni asia kuin haavan tulehtuminen tuo sitten isompia komplikaatioita. Etenkin jos tulehtuminen on omaa syytä (etten osaa puhdistaa haavoja oikein tai vaihtaa haavateippejä jne..)
Kapseloituminen: Rupeaako kapseloituminen kiristämään tai painamaan implantteja, kovettuuko rinnat, aiheutuuko siitä jatkuvaa särkyä, paineen tunnetta, kipua... Tai siirtyykö implantit jotenkin väärään paikkaan ja näyttävät sitten huonoilta?
Repeäminen: Mitä jos implantti tai mun rintalihakset repeää liian rajussa menossa? Töissä joudun kuitenkin siirtelemään raskaitakin kuormia.
Breast implant illness: Rintaimplanttisairaus. Tämän "sairauden" olemassaolosta ei ole virallista lääketieteellistä tutkimusta tai todistusta, esimerkiksi suomeksi asiasta ei löydy juuri ollenkaan tietoa: Kuitenkin internetistä löytyy rintaimplanttien vastaisia sivustoja, blogeja, videoita, jopa lääkäreitä jotka uskovat että implantit aiheuttavat (joillekin) naisille selittämättömän kirjon oireita. Youtubesta löytyy lukemattomia omakohtaisista kokemuksista tehtyjä videoita joissa naiset listaavat kummallisia oireita jotka ilmaantuivat vasta implanttien ottamisen jälkeen. Aiemmin terveet naiset kokevat implanttien aiheuttaneen vaivoja ja heikentäneen heidän terveyttään. Moni kokee että vasta implanttien poiston myötä oireet ovat helpottaneet. Totta vai tarua? Itse uskon ihmisen henkilökohtaisen kokemuksen ja alttiuden reagoida asioihin vaikuttavan tähän suuresti. Itselläni on ollut muutamia lävistyksiä (= selkeästi implantteihin rinnastettavissa oleva vierasesine :D )  jotka eivät jatkuvasta hoidosta ja huollosta huolimatta "sopeutuneet" kehooni - tuntui että jatkuvasti lävistyksen ympärillä oli joku tulehdus päällä, ikään kuin keho olisi hylkinyt korua ja kieltäytynyt paranemasta. Vasta korujen poistaminen helpotti. Toisaalta taas minulla on tällä hetkellä 6 täysin ongelmatonta ja helposti parantunutta lävitystä, osa jopa lihaksessa / rustoissa. Tämä on kuitenkin mielenkiintoinen aihe josta aion jossain vaiheessa tehdä vielä oman postauksensa, kunhan olen tehnyt hieman lisää taustatutkimusta.
Kehon hylkimisreaktio: Jos kehoni ihan konkreettisesti ilmoittaa että tää homma ei toimi. Mitä jos koen, että terveyteni heikkenee, jatkuvasti on joku  tulehdus ja flunssa ja särky vaivana mikä voisi säteillä implanteista? Onko se sitten sitä breast implant illnessiä?
Elämän vaikeutuminen implanttien myötä: Liikeratojen / voiman / sitä myötä elämän rajoittuminen implanttien takia. Mitä jos en voi enää maata mahallani? Jos kurottelu tai raskaiden kuormien siirtely koskee? Jos huomaamattani rupean rajoittamaan tekemisiäni koska se ei tunnu tisseissä hyvältä? (vertaa esim. jos vasemman puolen hampaaseen koskee niin pureskelet kuin huomaamattasi enemmän oikealla puolella)
Bimboksi/huomiohuoraksi/pinnalliseksi leimatuksi joutuminen: No onpahan kylillä sit puhuttavaa ihmisillä. Tästä en ole oikeasti kauhean huolestunut, lähinnä odotan huomaako kukaan edes muutosta. Enemmän bimboutumiseen uskon vaikuttavan sen että miten esitän itseni somessa/ täällä / livenä jatkossa rintojen kera. Jos mennään tissit edellä niin ei sekään väärin ole, kyllähän naapurikin tykkää uutta autoaan esitellä, mutta sit ei voi syyttää kuin itseään jos rupeaa ihmisten leuat louskumaan.
Nukutuksen / puudutuksen epäonnistuminen:  Mitä jos makaan pöydällä näennäisesti lamaannutettuna enkä pysty liikahtamaan tai ilmaisemaan että olen tajuissani mutta tunnen joka veitsen viillon? Tai mitä jos saan allergisen reaktion anestesia-aineista eikä minua voida ollenkaan nukuttaa? #erittäintodennäköistä
Jos joudun poistattamaan implantit: Jos mistä tahansa onnettomasta syystä johtuen joudunkin poistattamaan implantit. Oma terveys on kuitenkin tärkeintä ja jos nämä jotenkin vaarantavat sen, en näe muuta vaihtoehtoa kuin poistattaa implantit. Toivon hartaasti että näin ei käy, mutta tämäkin asia pitää käsitellä läpi. Varmasti harmittaisi kaikki se hukkaan heitetty raha, ja itsesyytöksien määrä olisi varmasti valtava. Mutta toisaalta tiedän että vasta sitten voisin myös todeta että no, kaikkeni olen yrittänyt ihanien rintojen saamiseksi, nyt ei voi kuin alistua kohtaloonsa. 
Inhoan implanttejani: Vähän samanlainen pelko kuin odottavalla äidillä voi olla lasta kohtaan; mitä jos en rakastakaan sitä (niitä)? Ensimmäiset kuukaudet omaan peilikuvaan totuttelu on varmaan aika vaikeaa. Keho muuttuu kuitenkin kertaheitolla erilaiseksi niin tuntumalta kuin ulkonäöltäkin. Jos implantit eivät tuokaan sitä toivottua vaikutusta, naisellista oloa ja fiilistä omasta itsestä mitä toivon tällä saavuttavani? Mitä jos lopputulos on mielestäni huono, kuinka paljon sen pitää olla pielessä että asiasta voi tai kehtaa reklamoida? Jos soimaan itseäni että miksi menin tämän tekemään, sen rahan olisi voinut käyttää johonkin "järkevämpäänkin", pilasinko kroppani / terveyteni jne jne. Olen pureskellut näitä ajatuksia ihan jatkuvasti ja vaikka niihin on myös pätevät vastakommentit, silti se (varmaan ison muutoksen edessä ihan luonnollinen) pelko on välillä mielessä. 

Juu, lista on pitkä! Joku (varmaan äiti) voisi kysyä että miksi ihmeessä haluan toteuttaa tällaisen asian missä näin moni asia voi mennä pieleen. Niinpä. Mutta voin myös huomenna jäädä auton alle. Sit murtuu polvi, sinne joudutaan laittamaan tekonivel, joudun vielä isompaan leikkaukseen ja lopputulos on sama. Vierasesine kehossa ja toipuminen ja samat komplikaatioriskit edessä. Mutta sehän on perusteltua koska se on terveydellisistä syistä johtuvaa. Koska omassa kehossa viihtyminen ja oman kehonkuvan parantaminen ei taas ole hyvinvoinnin edistämistä?From Google

1 kommentti:

  1. Itse sairastuin BII-sairauteen implanteista ja tämä oli viedä henkeni. Implanttien poisto en-block -tekniikalla (eli kapseleiden kera) pelasti henkeni ja terveyteni. Joten suosittelen paneutumaan tähän sairauteen. Salakavalasti ihmeellisine oireineen sairastuttaa koko kropan vähitellen vuosien aikana. Viime vuonna tehtiin myös Israelissa lääketieteellinen tutkimus, jossa todettiin implanttien aiheuttavan autoimmuunisairauksia. Asiasta on paljon informaatiota saatavilla, ei tosin suomen kielellä. Kannattaa tutustua esim facesivuun "Breast Implant Illness and healing by Nicole". Tuolta löytää hyvin tietoa ja linkkejä uusiin tutkimuksiin ym. Toivottavasti et sairastu tähän!

    VastaaPoista

A comment makes my day!