keskiviikko 15. toukokuuta 2013

Islanti sanoin, A-Z

Viikkoon mahtui liikaa kaikkea ihanaa ja ikimuistoista mistä haluaisin puhua, en osaa aloittaa kertomista! Tyydyn siis tekemään listan sanoista, joita koin tai suosittelen. Joissain kirjaimissa on enemmänkin sanoja kun ei se yks vaan riitä!
Mutta pääpointtina tässä on se, että.
Menkää Islantiin.
Oikeasti. 

Aamiainen Kex-hostellilla. Pieniä söpöjä hedelmäannoksia pakattuina lasipurnukkoihin, oih!

Blue lagoon. Vetinen taivaani. Sinertävää, lämpöistä, maitomaista mineraalivettä ja allasbaari mistä saa Fresitaa!

Celtic Cross-bar. Kiva irkkupubi Reykjavikissa. Halpa happy hour.

Dagný - Rakas ystävä keneen tutustuin Shanghaissa.

Eyjafjallajökull. Kaikkihan tän muistaa!

Frosti. Islanninhevonen millä ratsastin, tultiin hyvin juttuun vaikka sillä vähän verkkanen askel olikin! Sen isi on joku Islannin legendaarisin ori. Waaau.

Gullfoss-vesiputous. Ei kuulemma Islannin isoin tahi kaunein, mutta sopivalla etäisyydellä turisteille Reykjavikista. Mut oli se iso silti. Tiesittekö että kaikesta Islannin vesivoimasta on valjastettu hyötykäyttöön vasta n. 10%?  Ja että talon lämmitys-ja vesikulut on kuussa vain n. 40€ juurikin tuon geotermisen lämmön ansiosta? Geysir. Oli muuten alunperin vain yhden suurimman 'suihkulähteen' nimi, myöhemmin laajeni käsitteenä kaikkiin geysireihin.Oikea Geysir on jo aikaa sammunut (tosin aktivoitui hetkellisesti 2000-luvun alussa), nykyään turrelaumoja viihdyttää Strokkur.

Hákarl. Mädätetty hai - perinne ruoka. Toin tuliaisiksi ja maistoin itsekin. Haju oli hirveä, tuli paperin ja kolmen muovipussinkin läpi. Mut maku.. ei niin kauhea. jos ei syö paljoa. Mut paha silti. En halua ajatella miltä tän röyhtäykset maistuisi suussa. Hallgrimskirjka - komia kirkko Reykjavikin keskustassa. Siistiä, linjakasta skandinaavista designia parhaimmillaan.

Ishestar - Yritys mikä järjesti meidän issikkaratsastuksen. Erittäin ammattimaista ja esimerkillistä toimintaa! Suosittelen!

Jäätiköt jäi kokematta. Ensi kerralla sitten.

Kex-hostel. Me oltiin täällä. Oli symppis.

Lebowski bar, täällä oli paljon hipstereitä ja boheemi orkesteri nimeltään Jazz Cannibals. Oli kyllä niin villi shöy että ei hetkeen toista. Jossain vaiheessa maattiin esiintymislavan edustalla kasassa ja laulaja kieri meidän päällä. Hämyhköä.  Luonto, Laavakiviäkin keräilin laukunpohjalle painoksi.

Moses hightower-lisää islantilaista hipsterimusiikkia, soittivat sattumalta Kexissä sinä iltana kun tultiin. Jännää, tsekatkaa ihmeessä!

Nauthólsvík - Merenrantabiitsi, minne keltainen hiekka on kuljetettu Marokosta kun issikoiden oma on mustaa eikä yhtään aurinkoista :(  Ympäri vuoden lämmitettyjä geotermisellä vedellä täytettyjä altaita, joista nyt tosin oli vain yksi käytössä. Paikallisten suosima virkistäytymis-uimala.Sisäänpääsy 500kr / 3,2€

Of monsters and men. Lisää issikkamusiikkia, nams. Tän ootte varmasti kuulleet radiossa täälläkin!

Perlan - the Pearl. Maamerkki kukkulalla, näköalatasanne Reykjavikin ylle ja hiukka karmiva vahanukkemuseo Saga Museum Islannin taruista ja historiasta.

Q niinkuin bbQ – grillattu lammas/karitsa on huikeen hyvää! Dagnýn mies Bragi grillasi meille.

Reykjavik. Ei siellä oikein muita kaupunkeja ole. :)

Strokkur, se aktiivinen geysir. Puolen tunnin aikan puhautti vettä 4-5 kertaa.  Samaris, unenomaista, hiipivää, loisteliasta islantimusiikkia. Laulaja kuulostaa erehdyttävästi Björkiltä. Skyr. Hyvää rahkaa, löytyy nykyään myös Suomesta.

Thingvellir. Karu, upea luonnonpuisto, missä sijaitsee Silfran repeämä - kohta jossa Euraasian ja Amerikan mannerlaatat törmäävät toisiinsa. Kuulemma myös upea sukelluskohde. Jääpi ensi kertaan sukellukset.

Uusintakierros. Pakko sinne on päästä vielä joskus. Jäätiköille ja sukeltamaan ainakin.

Villa – lampaita, neuleita,lapasia, jakkaroita.. You name it, they have it woollen. 

Whale watching - me käytettiin Elding- toimiston palveluita. Suloinen, saksalainen asiantunteva meribiologiopas jäi ehkä valaita paremmin mieleen! Mutta nähtiin valaitakin. Aika kaukaa. Punaiset toppahaalarit oli kivat myös merituulta ja tihkua vastaan.

X- mihin tahansa aikaan X sinulla onkin nälkä, ruokaa saa 10/11-nimisestä paikallissiwasta. Ryöstöhinnoin toki!

Yyteröinti ja kaikenlainen turreilu. Turistit on ruvenneet valtaamaan aikas paljon alaa Reykjavikista ja lähialueilta. Jos haluaa aitoa rauhaa ja luonnon kauneutta, pitää painua sisämaan tundralle tai muille vähemmän asutuille seuduille.

Zelda ja muut fantasiamaailmat, maisemat paikoin kuin suoraan satukirjasta! (Lähempänä Mordoria kuin Lórienia kuitenkin enimmäkseen laajojen laavakivikenttien takia.)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

A comment makes my day!