keskiviikko 15. kesäkuuta 2022

Kansallispuistohaaste 3/41: Kolovesi

Joensuu on otollinen asuinpaikka kansallispuistojen ystävälle. Alle 100km säteellä sijaitsee 4 kansallispuistoa, ja 200km säteellä määrä kasvaa jo 9 puistoon. Lisäksi Itä-Suomen puistot eivät (Kolia lukuunottamatta) kärsi ainakaan toistaiseksi tolkuttomasta väenpaljoudesta ja sen ikävistä lieveilmiöistä. 

 Koloveden kansallispuisto sijaitsee noin 80km päässä Joensuusta, Heinävedellä. Kolovesi on nimensä mukaisesti "vesipuisto" - sen hallitseva elementti on vesi, ja vesillä liikkujalle Kolovesi tarjoaa loputtomia reittivaihtoehtoja. Me maakravut saimme sen sijaan tyytyä lyhyeen, noin 3km pituiseen Nahkaissalon luontopolkuun. Tämä sopi meille kuitenkin viime kesänä erinomaisesti, sillä mukana oli muutaman kuukauden ikäinen koiranpentumme Unski. Pienelle pennulle lyhyt luontopolku ja leiriytyminen Käköveden nuotiopaikalla oli juuri sopiva retkeilyn opettelu-retki. 

Unski Koloveellä

Luontopolku oli melko kivikkoinen, Unski kannettiin vaikeimpien paikkojen yli. Retken ajan tihutteli vettä, mutta se ei haitannut, vaan toi ihanan vehreän keväisen fiiliksen. Lohisalon nuotiopaikalla tehtiin eväät ja ihasteltiin joutsenia. Lisäksi retkellä bongattiin palokärki, pesivä joutsen, kuikka sekä telkkä. 

Kuikka toukokuun illassa

Luontopolulta siirryimme Käköveden nuotio- ja parkkipaikalle jossa yövyimme. Paikka oli kaunis hiekkaranta, tulistelukatoksella ja siistillä nykyaikaisella huussilla varusteltu. Paikalla yöpyi meidän lisäksi pari karavaanaria, ei ketään muita. Unskilla oli vielä opetteleminen teltassa nukkumiseen, joten hyvistä yöunista ei oikein voi puhua - mutta muuten ilta meni mukavasti, joskin naapurirannan mökkibileet Rauli Baddingin ja Janne Hurmeen säestämänä toi hieman eri tunnelmaa kuin kuikan huuto kesäyössä.. 

Noiden kanssako tässä pitäisi nukkua...


Itselleni jäi fiilis että Kolovesi kannattaa kokea meloen tai muuten vesillä liikkuen - puistosta saisi varmasti enemmän irti. Tämä oli kuitenkin pienen pennun kanssa sopiva retki tehtäväksi. Ehkä joskus palaamme Koloveelle meloen..! 

Sateisen retkipäivän piristys - pullaa ja kaakaota.

Vähän on vielä takissa kasvun varaa..


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

A comment makes my day!