maanantai 7. helmikuuta 2022

Kansallispuistohaaste 1/41: Koli

 Otin tavoitteeksi vierailla kaikissa Suomen kansallispuistoissa. Ne ovat mainio tapa opetella retkeilyä, valita reittejä helpoista haastaviin, nähdä ikonisia maisemia suomalaisesta luonnosta, ja nauttia uudesta harrastuksesta ja luontoyhteydestä. Luonnon ystävät saivat alkuvuodesta 2022 hienoja uutisia, kun Suomi saa 41. kansallispuiston Sallan maisemiin. 

 Ensimmäisenä puistona esittelen Kolin, sillä siellä olen useiten käynyt ja sillä on aivan erityinen merkitys minulle. Kolilla olen kokenut rakastumisen hetkiä, iloa, seikkailua, syvää alkuvoimaista luontoyhteyttä, mystistä henkisyyttä, ja tietysti, Kolilla vietettiin meidän hääjuhlaa vuonna 2020. Koli on ehdottomasti yksi lempikansallispuistoistani. 

Häähumuissa Ukko-Kolilla, kuva Nestography

Sama maisema talviasussa.


Olen kulkenut Kolilla seuraavissa paikoissa; 

Huippujen kierros, 1,5km jossa käydään Kolin korkeimmat huiput; Ukko-Koli (347m), Akka-Koli (339m) sekä Paha-Koli (334m). Huipuilta avautuu tolkuttoman hieno maisema Pieliselle ja sen monille saarille. Kierroksen voi kiertää talvi- ja kesäaikaan, kumpanakin vuodenaikana maisema on omalla tavallaan sykähdyttävä. 

Unskin kanssa Paha-Kolilla, Tapaninpäivänä 2021

Mäkrän kierto, 7 km. Mäkrän kierto laskeutuu Kolin huipuilta perinteikkäiden ahomaisemien syliin, ja nousee taas Mäkrävaaralle (313m), josta monet kansallistaiteilijatkin ovat ikuistaneet Kolin maisemia. Mäkrävaaralla sijaitsee myös legendaarinen ja suojeltu Järnefeltin mänty, vanha käpristynyt kelomänty joka on ikuistettu Eero Järnefeltin tauluihinkin. Yövyimme Ikolanahon vuokratuvalla. 

Tarhapuron vesiputous. Tarhapuron vesiputous on pieni ja korkea vesiputous joka polveilee kallionlohkareiden raosta kansallispuistossa. Sitä pääsee helpoiten ihastelemaan Likolahden parkkipaikalta, josta on noin kilometrin kävely putoukselle. Putouksen solinan kuulee jo kauas, ja ainakin oman kokemukseni mukaan putous ei jäädy talvellakaan. Putouksen lähistöllä liikkuminen on melko haastavaa sillä vesi puikkelehtii lohkareiden kolossa kulkijan jalkojen alla, sammalten vuoraamissa seinämissä. 


Pirunkirkko. Kolin Pirunkirkko on Z-kirjaimen muotoinen, yli 30m pitkä lohkareluola, jonka pääsee kulkemaan päästä päähän. Tarujen mukaan luola on ollut shamaanien voimapaikka, sekä, kuten nimikin antaa ymmärtää, alttari itse Pirun kammioihin. Luola päättyy korkeisiin lohkareisiin, joiden jälkeen avautuu tarinan mukaan itse kirkkosali. Myös kansallistaiteilija Eero Järnefelt on jättänyt jälkensä luolan seinämiin: 

"Yksi salaisuus yks henki,
yksi onni kumpaisenki,
on kirkko tämä,
sen pyhyyttä muistelemma aina”

Pirunkirkon käytävillä

Break Sokos Hotel Koli, Luontokeskus Ukko + Uhrihalkeama. Uhrihalkeama on kuin arpi kallion pinnassa. Halkeama sijaitsee aivan BSH Kolin vieressä. Kylpylähotelli kuosittaa väsyneen retkeilijän ja tarjoaa ihanan pakopaikan arjesta, yhdistellen luontoa ja luksusta. Talvisin laskettelurinteet lähtevät aivan hotellin juurelta, kesäisin taas hotellin ympärillä kiertelee monipuoliset retkeilyreitit. Myös maisemahissi on kesäisin käytössä. 

Räsävaaran näkötorni. Ei sijaitse kansallispuistoalueella, mutta näkötornista avautuu hienot vaaramaisemat Kolin suuntaan ja muualle ympäristöön. Lähellä myös laavu. Kiva retkikohde Kolin tuntumassa. 

Räsävaaran näkötorni

Se suurin Kolin "must"-retkeilijän kohteista on vielä kokematta, Herajärven kierros. Herajärven kierros on kokonaisuudessan n 60km reitti, jonka voi myös kulkea kahdessa osassa. Reitin voi jakaa kahteen osaan, pohjois- ja eteläpään osiin, jotka ovat kumpikin pituudeltaan n. 30km. Olen päättänyt, että sitten kun reitille lähden, kierrän sen kokonaisuudessaan kerralla. Saa nähdä, milloin tuo haave päästään toteuttamaan.. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

A comment makes my day!