keskiviikko 26. tammikuuta 2022

Pentuvuosi tollerielämää

Koiran hankkiminen on jo monta vuotta ollut haaveenani. Rotuja punnittiin ja mietittiin, ja lopulta asiaa ei käynyt kiertäminen; tolleri sen olla pitää. Novascotiannoutajat ovat siitä lähtien olleet suosikkirotuni, kun sisareni otti ensimmäisen tollerinsa 2010-luvun alussa. Tollerit ovat älykkäitä, lempeitä, aktiivisia ja tottelevaisia. Niiden kettumainen ulkomuoto, punainen turkki ja punainen nenä herättävät aina ihastusta. 
Unskin vanhemmat Roope & Rianna

Aloin kartoittamaan pentue- ja kasvattajavaihtoehtoja kesällä/alkusyksystä 2021. Loppusyksystä Hedera's Kennelistä tuli tieto, että heillä olisi pentue suunnitteilla kevääksi. Lähdimme Miikan kanssa tutustumaan kasvattajaan ja koiriin, kun pennut olivat noin 5 viikon ikäisiä. Rakastuin samalta istumalta pieneen ja päättäväiseen pentuun, jolla oli valkea rinta ja punainen nenä. Niinhän siinä kävi, että kyseinen yksilö meille sieltä myös valikoitui uudeksi perheenjäseneksi. 

Pentue syntyi 15.2.2021 ja huhtikuun alussa (9.4.) haimme Unskin Somerolta Joensuuhun. Voi sitä iloa ja söpöyden määrää minkä pentu toi tullessaan taloon! Kissat totuttelivat pentuun ( ja pentu kissoihin) omaan tahtiinsa, Lennart nopeammin ja Armi hieman hitaammin. Unski on alusta asti ollut sosiaalinen, utelias ja rohkea pentu. Vaikka namit ja ruoka ovat sydäntä lähellä, suurimman ilon se saa noutoleikeistä. Osallistuimme Unskin kanssa pentukurssille heti, kun se oli mahdollista (11vk iässä).
Unski 5vk

 Kesä meni kasvaen kohinalla ja maailmaa ihmetellessä; aloimme pienestä pitäen totuttaa Unskia myös retkeilyyn ja retkiolosuhteisiin, kuten telttailuun ja retkitossuihin. Vedestä noutaminen oli selvästi samalla jännittävää, että huisin hauskaa; uimaankin opittiin kesän aikana. Lähes samaan aikaan naapuriin otettiin kiharakarvainen noutaja Helmi, ja Unskista ja Helmistä on tullut hyvät lenkkikamut. Ollaan käyty myös testaamassa agilityä, mutta aktiiviharrastaminen ei ole vielä tähtäimessä; ehkä alkeiskurssille voisimme ilmoittautua, kunhan koiran fysiikka kestää lajin rasitukset. 
Koirapuistossa on pari kertaa tullut yhteentörmäyksiä vieraiden koirien kanssa, ja olen hieman varautuneesti alkanut suhtautumaan puistoihin; kaikki huonot kokemukset on tulleet toisten äksyistä koirista, ja tällaiset yllättävät aggressiivisuudet hämmentävät selvästi uteliasta nuorta koiraa, enkä halua että koiran sosiaalisuus kärsii tällaisten takia. 

Unski 2kkSyksyn tullen puolivuotias nuorukainen alkoi selvästi hakea rajojaan ja koetella meitä; omaa tahtoa alkoi löytyä niin lenkillä kuin leikeissäkin, ja nyt tiedän että se todellinen koulutustyö on vasta aluillaan; seuraava vuosi tulee varmasti opettamaan meitä, ensikertalaisia koiranomistajia, paljon. Mielestäni Unski on kuitenkin tolleriksi kohtalaisen rauhallinen ja malttavainen tapaus; juuri sopiva tyyppi meidän perheeseen! Kissojen kanssa ystävystyminen on hyvässä vauhdissa; Lennart ja Unski leikkivät yhdessä, Armi, no, suvaitsee. Askel sekin! 
Unski 6kk, Kolilla

Tuntuu, että olemme saaneet kaikki parhaat puolet koiran hankinnasta; sosiaalisen ja oppivaisen pennun, joka ei tuhoa, rähjää, eikä pelkää. Paria laturinpiuhaa lukuunottamatta myös järsimiseltä ja muilta tuhoilta on vältytty! Unski on ollut kahdesti hoidossa muualla, ja näiden kokemusten perusteella myös kyläilyt onnistuvat hyvin. Unski on oppinut olemaan työpäivät yksin, se rauhoittuu hyvin myös autossa. Hihnakäyttäytyminen, lähinnä vetäminen, on vielä opetteluvaiheessa, mutta annan sen koiralle anteeksi - lenkkien pitää mielestäni myös olla koiran omaa aikaa toteuttaa lajityypillistä käytöstä; ojennuksessa ja hihnassa kulkeminen ei sitä ole. Onneksi lähimetsistä avautuu hyvät ulkoilumaastot, jossa koira saa myös vapaata liikuntaa - mikä on fyysisen kehityksen ja kannalta tärkeää. Unski on myös alkanut oppimaan, että kun rinkka vedetään kaapista esille, luvassa on jotain ekstrakivaa -- ensi kesän vaelluksia innolla odottaen! Kuluneena kesänä teimme lähinnä lyhyitä päiväretkiä/yhden yön yöpymisiä koiran kanssa - en halunnut rasittaa kasvavaa koiraa vielä liian pitkillä ja rankoilla reissuilla. 
Unski Kolilla Tapaninpäivänä 26.12.2021

Parin viikon päästä Unski on vuoden ikäinen. Pennun vuosi on ollut sekä ihana että opettavainen - välillä myös hermoja raastavan uuvuttava. Mutta päivääkään en vaihtaisi pois! 

Unski ja Lennart

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

A comment makes my day!