torstai 8. marraskuuta 2018

Implantti-suomi-implantti sanakirja

Implanttisanastoa A:sta Ö:hön. 

Täydennän tätä sitä mukaa kun oma tietämys asioista karttuu.  Tämä ei ole virallinen sanakirja tai pyhän tiedon lähde, lähinnä omia muistiinpanoja. Konsultoi aina lääkäriäsi jos pohdit implanttien ottamista / omaa terveyttä / sinulla on kysymyksiä omista implanteistasi tai niiden ottamisesta.

ALV= arvonlisävero. Plastikkakirurgia ja esteettinen kirurgia ovat arvonlisäveron alaisia, verokanta on 24%. Muista aina tarkistaa klinikkojen hinnoittelussa, onko alv sisällytetty ilmoitettuun hintaan. Jos rinnan rakenteessa havaitaan selkeä puutos/surkastuma/"vika", leikkaus voidaan toteuttaa myös arvonlisäverottomana. KELA-korvauksiin katso kohta KELA.
Anatominen implantti = Pisaranmallinen, alapuolelta leveämpi ja täyteläisempi implantti. Luo luonnollisemman lopputuloksen kuin pyöreä implantti. Usein myös hieman hintavampi vaihtoehto kuin pyöreä.
Anestesia= nukutus. Leikkaus tehdään useimmiten yleisanestesiassa, eli potilas on lääkitty siten ettei hän tunne kipua, reagoi siihen tai muista sitä jälkikäteen.
Augmentaatio = augmentation, breast augmentation. engl. lisääminen, kasvattaminen, suurentaminen.
CC = Cubic centimeters = kuutiosentit. Implantin koko ilmoitetaan kuutiosentteinä, eli cc:nä. 100cc vastaa 1dl, eli esim 350cc implantti olisi 3,5dl. Miten tämä muuntautuu kuppikokoihin, on täysin omasta anatomiastasi ja valmistajan liivien kokotaulukoinnista riippuvaista.
CPG = Contour Profile Gel. Mentorin implanttimalli, jossa on täytteenä käytetty kohesiivigeeliä, joka säilyttää muotonsa vaikka implantti rikkoutuisi. Geeli ei siis valu paikaltaan muualle, vaikka implantin leikkaisi kahtia. Jos on epäilystä että implantti olisi rikkoutunut, asia pitää AINA käydä tutkituttamassa lääkärissä.
Ergonomix = Motiva - implanttivalmistajan implanttimalli
Inframammaarinen viilto = Rinnanaluspoimuun, eli rintojen alle tehtävä viilto jota kautta implantti asetetaan paikalleen.
Kapseloituminen = kapselikontraktuura. Komplikaatio, jossa implantin ympärille muodostuu arpikudosta. Kapseloituminen voi aiheuttaa kiristyksen ja paineen tunnetta, implantin ympärille muodostunut arpikudos saa rinnan tuntumaan kovalta ja kapseloituminen voi alkaa painaa implanttia väärään asentoon. Yleisin korjausleikkausten syy.
KELA-korvaus =  "Rintarauhaskirurgiasta maksetaan korvausta silloin, kun kyse on sairauden vuoksi tehdyistä toimenpiteistä. Tällöin voidaan korvata ilman lisäselvityksiä erilaiset rintarauhasen osapoistot, poistot ja pienennykset sekä nännin korjaukset. Korvattavia toimenpiteitä ovat myös rintojen epäsymmetrian ja gynekomastian (miehen rintojen kasvun) tai rintoihin kohdistuneiden toimenpiteiden komplikaatioiden korjaaminen." lähde ja lisätietoa:  Kela
Mastopeksia =  roikkuvan rinnan kohottaminen, kiristäminen.
Mentor = implanttivalmistaja
Motiva = implanttivalmistaja
Nagor = implanttivalmistaja
Profile = mm. High-, ja moderateprofile ovat implantin profiilin (eli sivusta katsottuna) malleja. High profile tuottaa täyteläisemmän ja kohottavamman lopputuloksen, moderate taas kohottaa vähän maltillisemmin. Eri valmistajilla on hieman erilaiset luokitukset.
Pyöreä implantti = round, nimensä mukaisesti pyöreämpi implanttimalli. luo täyteläisemmän mutta myös "feikimmän" tuloksen. Pyöreät implantit ovat yleensä halvempia kuin anatomiset.
Päiväkirurginen =  pääset yöksi omaan (tai hotellin) sänkyyn. Rintaleikkaus suoritetaan Suomessa usein päiväkirurgisena toimenpiteenä, eli kotiudut leikkauksesta samana päivänä. Potilas voi jäädä myös yöksi klinikalle tarpeen niin vaatiessa. Virosta hankittuihin palveluihin kuuluu yleensä yksi yöpyminen sairaalassa.
Sebbin = implanttivalmistaja
Siltex = Mentorin implanttien karhea pinnoite, jonka tehtävä on vähentää arpikudoksen muodostumista ja kapseloitumista implantin ympärillä.
Subglandulaarinen sijoittelu = implantti asennetaan rintalihaksen päälle (ja rintarauhasen alle). Useimmiten lyhyempi leikkaus- ja toipumisaika, mutta implantin reunat ja muoto voivat ajan kuluessa näkyä selvemmin ihon alta, ja mammografiassa vaikeampi tulkita kuvia rintalihaksen päälle asetetun implantin kanssa.
Submuskulaarinen sijoittelu= implantti asennetaan (osittain) rintalihaksen alle. Sijoittaminen lihaksen alle vähentää implantin tuntumista / näkymistä ihon läpi, se saattaa ehkäistä arpikudoksen ja kapseloitumisen muodostumista, ja lihaksen alle sijoitettu implantti tekee mammografiakuvien tulkinnasta helpompaa. Haittoina leikkauksen pidempi kesto ja pidempi toipumisaika (tämäkin voi olla yksilöllistä). Ei suositella henkilöille jotka treenaavat paljon esim. rinnan alueen lihastreeniä.
Tubulaarinen rinta =  Rintojen kehityshäiriö jossa rintojen malli on putkimainen tai suippomainen, usein nännipihat ovat laajentuneet. Kivasti kansan suussa sanottuna "ketunnokat". Synnynnäinen ja pysyvä tila, ei korjaannu itsestään.
Tukiliivit = rintaleikkauksesta toipuville muotoillut liivit jotka tukevat ja pitävät "paketin kasassa" toipumisen ajan. Liivejä tulee pitää jatkuvasti leikkausta seuraavina päivinä, lääkäri antaa tarkat hoito-ohjeet.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

A comment makes my day!