perjantai 25. maaliskuuta 2016

Vähän erilainen työpäivä

Osallistuin työpaikan tarjoamaan SPR:n Turvapassikoulutukseen. Olen aikoinaan käynyt EA1 - kurssin mutta kortti ei ole enää voimassa ja taidotkin kaipasivat kyllä vähän freesaamista. 
Vaikka minuakin jännitti osallistua kurssille - miten sitä nyt sitten kehtaa siinä jotain nukkea elvytellä- niin moni osallistuja oli vielä minuakin epävarmempi. Kun oli käytännönharjoitusten aika, pienryhmässäni yllättäen minä olin se jolta muut ryhmäläiset kysyivät että mitenkäs se menikään ja tee sä eka kun osasit niin tomerasti äskenkin. 

Koulutuspäivään sisältyi luento uhkaavista ja vaarallisista tilanteista, hätäensiavun ja elvytyksen perusteet, paloturvallisuusosio sekä alkusammutusharjoitus. Uutta asiaa minulle oli yleisökäyttöisen defibrillaattorin käytön opettelu sekä sammutusharjoitukset. Etenkin defin käytön kynnys on varmasti nyt huomattavasti matalampi kun sai kokeilla ja tutustua laitteeseen että kuinka se pelittää. 
30 painallusta, 2 puhallusta. Muista avata hengitystiet.

Defibrillaattorin ohjeita oli helppo seurata

Ja vaikka koulutus oli ensisijaisesti suunniteltu työturvallisuuden näkökulmasta, tuli hieman syyllinen olo siitä kuinka retuperällä kotona turvallisuusseikat ovat. Työpaikalla kaiken pitää olla lakisääteisesti ja tarkastajien varalta kunnossa. Kotona kuka sitä valvoo ellet sinä itse? Päivän päätteeksi tulikin suunnattua ensimmäiseksi kauppaan ja hankittua keittiöön sammutuspeite sekä ensiapulaukku. Minulla on autossa ja retkirepussa EA-laukut, mutta kotioloissa hyvä jos löytyy laastaria. Nyt on sekin puute korjattu. 
Villiintynyt grilli - mitä teet?

Peitellään liekit piiloon sammutuspeitteellä..

..tai tukahdutetaan sammuttimella.


Tärkeimmät asiat mitä päivästä jäi mieleen:

1. Lähin auttava käsi on kiinni omassa olkapäässä. 

2. Uskalla toimia.

3. Älä vähättele läheltä piti - tilanteita. 

Huomasin itsekin syyllistyneeni monen tilanteen vähättelyyn. Tilanne josta minun olisi pitänyt tehdä poliisille ilmoitus ohitettiin sillä että no, eihän tässä käynyt kuinkaan eikä mitään mennyt rikki... Eipä niin, mutta en tehnyt siitä ilmoitusta - ja jos tässä byrokratian luvatussa maassa et jotain asiaa kirjallisesti ilmoita, ei sitä silloin ole tapahtunutkaan. 

Päivän myötä muotoutui myös sellainen päätös että käyn EA1 kurssin uudestaan sekä jos sopivassa välissä tulee tilaisuus, aion käydä myös järjestyksenvalvoja-kurssin. 
Antoisa päivä ja hyvä muistutus turvallisuustaitojen tärkeydestä - osaisitko sinä toimia hätätilanteessa? Tämän päivän jälkeen väitän että ainakin kynnys toimia on nyt minulla huomattavasti matalampi. 
Hymynaama ja kaikki kurssin suorittaneelle :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

A comment makes my day!