maanantai 11. heinäkuuta 2011

Kuinka kauan menee etta saa kupin kahvia?

Kilimanjaron rinteilla 1300 metrin korkeudessa sijaitsee kahvifarmareiden kylayhteiso. He ovat kahvin viljelemisen ohella ruvenneet tarjoamaan leirintamajoitusta ja opastettua kierrosta plantaaseilla liiketoiminnan piristamiseksi. Taalla Kilin alueella viljellaan erityisesti arabicaa, mika menestyy hyvin korkeammassa ilmanalassa.

Kahvipensas rupeaa tuottamaan marjoja n. 5 vuoden iassa. Kypsa marja on variltaan punainen, ja marjat poimitaan kasin. Poiminnan jalkeen marjat kuoritaan eraanlaisella myllylla, ja niita liotetaan vedessa paivan verran. Huonot pavut kelluvat ja ne on helppo noukkia pois. Pavut levitetaan kuivumaan aurinkoon 15 paivan ajaksi. Kuivatut pavut ovat valkoisia, ja viljelija saa tassa vaiheessa olevista pavuista 3000 tsh (1,5e) / kg. Valkoinen kuori poistetaan pavuista murskaamalla seka paahtaessa. Taysin kuorittu kahvipapu on variltaan haalean vihrea. Pavut paahdetaan kasarissa tummanruskeiksi, minka jalkeen ne on valmiita jauhettavaksi.

Esimerkiksi Kilimanjaro Native Co-operative Unionin tuottamaa kahvia voi ostaa Moshista eri kahviloista jotka tekevat yhteistyota KNCU:n kanssa. Turistikahviloissa myytavavat paketit maksaa 8000-12000tsh, 4-6e. Mita enemman valikasia, sita kalliimpaa kahvi on.
Samassa pensaassa on seka raakoja etta kypsia marjoja. Yhden marjan sisalla on 2 papua.

Yksi kahvipensas voi tuottaa papuja jopa 75 vuotta.

Vetta myllyyn ja pavuista kuoret pois!
Kuivattuja, kuorimattomia, paahtamattomia.

Kasarissa avotulella n 10 min..

Oikea savy saavutettu..

..Eika muuta kun jauhamaan!

Tasta maarasta tulisi jo yli 10 kuppia kahvia


Kehityskaari. Ensimmaisena kasvi, seuraavissa lokeroissa kypsat marjat, liotetut ja kuoritut pavut, kuivatut, kuoritut, paahdetut, jauhettu ja lopulta kuppi kuumaa.
Yhden kahvikupin saamiseen siis kuluu aikaa 5 vuotta, 16 paivaa ja parikymenta minuuttia.


Loppuun pari kuvaa Arushan paivareissulta: Kavimme Raijan ja Emilian kanssa bussilla Arushassa ostoksilla ja kaarmepuistossa ihmettelemassa, nahtiin pytoneita, musta mamba, erilaisia kobria seka muitakin matelijoita. Safarilla nahdyn alligaattoreiden lounaan jalkeen tarhattujen krokotiilien ja hakissa kokottavan korppikotkan  katselu oli aikamoinen antikliimaksi, mutta paasin pitamaan sentaan vauva-krokoa "sylissa"

Bussimatka Moshista Arushaan (65km) kestaa n 2h ja maksaa 2500tsh, 1,25e.

1 kommentti:

  1. Mielenkiintoista, ja monivaiheista. tuleko sieltä päin reilun kaupan kahvia tänne?
    Nyt kahvi maksaa 7-12 €/kg. paljonkohan siitä menee tuottajalle, oikeesti?
    pari viikkoa jäljellä, mitä jännää on vielä odotettavissa? Tsemppiä teille kaikille!
    t. mami

    VastaaPoista

A comment makes my day!