sunnuntai 2. maaliskuuta 2014

Elämää pinnan alta


Otso
Meidän retkille lähdetään joko vuokratuilla pikaveneillä, tai omalla kalustolla. Raya Yain retkelle lähdetään sukellustukialus Otsolla, isoimmalla veneellä. Pienempi Sisu tekee myös retkiä, mutta se ei pärjää isossa aallokossa ihan Otson veroisesti. Otso kulkee Korallisaarelle sekä Raya Yaille, mutta Phi Phi-saarille mennään pikaveneillä.Juovavälskäri/ Lined surgeonfish
Useimmiten snorklatessa lajibongaukset on värikkäitä riuttakaloja.

Phi Phillä on kuitenkin mahdollisuus nähdä isompiakin kavereita.
Siellä on parikin paikkaa, minkä lähettyvillä hait usein pyörivät.  Useamman kerran se on jo minun kohdalla jäänyt haaveeksi, mutta viime kerralla lykästi. White tip shark, eli valkoevähai ui vastaan, oikeastaan useampikin yksilö. Parhaimmillaan bongasin kuusi eri haita, pyörivät n. 10m syvyydessä. Sain tapauksesta kuvattua melko huonon videon ja jonkunmoisen kuvan.

Hait ovat useimmiten juurikin se otus, mitä snorklaaja pelkää, jotkut eivät halunneet lähteä katsomaan haita ollenkaan. Totuushan on se, että hait pitävät kalakannat kuosissa, syövät sairaat ja heikot yksilöt pois. Jos ja kun hai erehtyy ihmistä haukkaamaan, kyse on nimenomaan erehdyksestä. Pinnalla (tai surffilaudalla) kelluva ihminen muistuttaa hain silmään hyljettä. Ei ne siellä ole meitä vaanimassa. Pikkukalat pyrähtelevät ja hermostuneesti korallia näykkiessään, hain liike oli puolestaan hidasta ja lipuvaa. Ja haitkin väistyivät aika vikkelään syvemmille vesille, kun lähistölle ilmaantui se vesien suurin peto; ihmiset.

valkoevähai
Mainitsin aiemmin että bongattiin Raya Yain sukelluksella seepia. Raya Yain saariretkellä kävi niin, että törmäsin kolmeen seepiaan snorklaillessani. Ne olivat noin 4 metrin syvyydessä, ja menossa oli jonkin sortin ajatusten vaihto näiden avaruuslaivojen välillä; seepiat hohtivat reunoilta sinisinä, ja niiden lonkerot hohtivat täplikkäinä. Kysyin tästä väri-ilmiöstä itseäni viisaammilta, ja vastaus kuului, että ne viestittävät toisilleen väriä vaihtamalla. Tosin se saattoi olla myös jonkinlainen pariutumisoperaatio. Iso hohtava yksilö pyöri pienemmän ympärillä, levitteli lonkeroitaan ja muutenkin "pullisteli"; kolmas yksilö pyöri "pariskunnan" laitamilla. Mielenkiintoista olisi tietää enemmän näidenkin mustekalojen tavoista ja käyttäytymisestä.


Aallokossa snorklatessa ja muutamaan metriin sukeltaessa on yllättävän vaikeaa saada vakaata videota, mutta yritetty on!

2 kommenttia:

  1. Seepioiden sielunelämää! :D upeita kuvia ja videoita. Kiitos, että jaat ne meille täällä. -Marika

    VastaaPoista
  2. Mielenkiintoista, pääsee vähän kuin mukaan snorklaamaan! - mami

    VastaaPoista

A comment makes my day!