keskiviikko 11. toukokuuta 2016

Oma laihdutushistoriani

Liityin Ylen luotsaamaan Jenny ja Läskimyytinmurtajat - ryhmään. Ryhmässä on monenlaisia tarinoita kaikenkokoisilta ihmisiltä. Kaikista eniten on pistänyt vihaksi viestiketju, jossa ihmiset (allekirjoittanut mukaan lukien) ovat kertoneet tilanteista, joissa joku ihminen on kommentoinut suoraan tai epäsuorasti ulkonäköä, ja erityisesti niitä liikakiloja. Juttuja lukiessa ei voi kuin hämmästellä, kuinka törkeitä ihmiset ovat toisiaan kohtaan ja kuinka monet eivät ehkä tule edes ajatelleeksi että hyvällä tarkoitetut  "Tekis sunkin hyvää laihduttaa" kommentit voi jättää ikuisen arven. Yleinen sääntö on että tarinat pysyvät Läskimyytinmurtajien omassa ryhmässä, jokainen voi siis huoletta ja ilman pelkoa pilkasta ja julkisesta myllytyksestä kertoa oman tarinansa. Tästä syystä en kerro tässä ryhmästä luettuja kauhutarinoita, vaan omani. 

En muista varsinaisesti koskaan kokeneeni haukkumista tai muuta syrjintää kokoni puolesta (muista asioista, kuten teinivuosien punkkarityylistä kylläkin :D ). Kuulun siihen ihmisryhmään, joka on tehnyt asiasta vitsin ennen kuin muut ennättävät - vaikka todennäköisintä on, ettei kenelläkään ole ollut edes mielessä heittää herjaa Maikin kiloista. Epävarmuus on hyvä peittää huumoriin ja itseironiaan, jep jep! 

Hyvällä tavalla kivuliain kerta on varmaan ollut, kun äitini varovaisesti huomautti että olen kyllä jonkin verran lihonut ja liikunta tekisi varmasti hyvää. Äiti ei sanonut sitä arvostellen ja ilkeästi, vaan selvästi huoli sydämessä tyttärensä terveyden puolesta. Se oli peiliinkatsomisen paikka, ja vaikea sellainen. Näin myöhemmin ajateltuna myös voimaannuttava ja juuri sellainen tönäisy oikeaan suuntaan mitä silloin kaipasinkin.  

Ilkein kommentti taas muistuu mieleeni enoni vaimon sanomana. Oli vierähtänyt tovi viime tapaamisestamme ja, arvostelemaan kärkäs täti totesi minulle kerran että "jaa sitä on taidettu vaan lihoa viime näkemältä!" Teki mieli vastata että "ja tädillä tullut näemmä ryppyjä lisää!" mutta kotoa saatu kasvatus esti lähtemästä touhuun mukaan. En muista mitä vastasin sen sijaan, nyttemmin on jäänyt mietityttämään olisiko pitänyt kuitenkin tarttua asiaan ja huomauttaa käytöstavoista. Sellaisessa tilanteessa usein vain hämmentyy ja haluaa tilanteen menevän ohi mahdollisimman pian. 

Kirjasin ylös myös ihan konkreettista aikajanaa kilokamppailustani:

2005 (15v) Ensimmäisen kerran tyytymätön painoon ja itsen vertaaminen luokan muihin tyttöihin. Vaatekoko muistaakseni koko 38.

2009 Yo-juhlamekko kokoa 40-42 (en muista tarkkaan, täytyy tarkistaa tämä!)

2012 Huomattava lihominen alkaa

2013 Silloinen huippupaino, 85kg. Siitä seuraa ensimmäinen tosissaan toteutettu laihdutusurakka, jota voi jo täältä blogistakin seurata. Ensin aika nopeaan tahtiin -10kg, sitten vuoden kuluessa vielä -5kg. 

2014 heinäkuussa paino aikuisiällä alimmillaan, 70,5kg. Jää harmittamaan etten ikinä sitten jaksanut tsempata sitä puolta kiloa, että olisin päässyt 60-alkaviin lukuihin.

2015 Lihominen alkaa taas. Lihomista jouduttivat mm. koulusta valmistuminen ja työpaikan saaminen --> ei enää opiskelijabudjettia, jee! On varaa käydä ravintoloissa ja ulkona juhlimassa!  Tuore parisuhde, leffaillat, ravintolatreffit, ja se onnellinen olotila että kelpaan tällaisena jollekin! On varaa repsahtaa ja antaa mahan repsottaa! Epäilen että myös syksyllä aloitettu e-pillereiden vaihto nosti painoa, mutta nyt puolen vuoden käytön jälkeen uskoisin hormonitasapainon jo tasaantuneen.

2016 talvi / kevät "laihduttamista" ilman oikeasti sitoutumista ja muutoksia. Vaaka pahimmillaan helmikuussa biletysviikonlopun jälkeen 88kg ja tukala olo pahempana kuin koskaan. Kevään mittaan saan lukemat tiputettua 83-84 kiloon, jossa tällä hetkellä ollaan. Tänä aamuna 83,7kg. 

Käytännössä olen siis takaisin kevään 2013 pisteessä. Painoa suurin piirtein saman verran ja keventämisen ja "laihduttelun" hitauteen turhautuneena otan vanhat aseet takaisin käyttöön. Nyt tarkoituksena on saada ensimmäinen kymppi mahdollisimman tehokkaasti (=nopeasti) pois, jonka jälkeen hakeudun tarvittaessa vaikka ravintoterapeutin / personal trainerin pakeille ja kehitellään sellainen ruokavalio, jolla voin jatkaa ja opetella elämäntavat, joilla en liho yhtäkkiä vuodessa viittätoista kiloa.

Nyt on selkeästi meneillään ihmedieettien vastainen trendi, kaikki tähtäävät hitaaseen ja kestävään muutokseen joka koskee enemmän hyvinvointia ja elintapoja kuin ensisijaisesti laihduttamista. Näiden muutosten mukanaan tuoma laihtuminen on toki hyvä ja toivottu asia, mutta varsinainen tekeminen, laihduttaminen tai dieettaaminen, tuntuu olevan jo lähestulkoon kirosanan asemassa. Tämä on toisaalta ainoastaan positiivista, mutta tällä hetkellä ei sovi minulle. Minun täytyy saada jotain konkreettista saavutettua nopeasti, ja sen saavutetun ylläpitäminen on sitten se pitkäjänteisyyttä vaativa, nälkäkituuttamista mielekkäämpi tehtävä. Kuitenkin, tiedän mihin olen ryhtymässä, tällä tiellä olen kertaalleen jo ollut ja uskon pystyväni siihen nyt uudestaan, tällä kertaa viimeisen kerran. Kalorit minimiin, vedenjuonti huippuun ja kilot alas. 

Koitan seuraavaan postaukseen etsiä vuosien varrelta havainnollistavia kuvia tästä läskin VUOSIKYMMENESTÄ, joka on mieltä ja kehoa hallinnut 15 vuotiaasta lähtien. En aio käyttää enää seuraavia kymmentä vuotta saman asian kanssa painimiseen.

4 kommenttia:

 1. Pisti silmään kun puhuit laihduttamisesta kirosanana. Jojoilijana, kuten minäkin, tiedät varmaan hyvin jo että se "laihdutan nyt nämä nopeasti ja sitten vahdin syömisiäni/etsin juden ruokavalion" ajatusmalli johtaa taas...jojoiluun. Mä olen laihduttanut tuolla samaisella mallilla kaks kertaa 35 kiloa ja sitten pienempiä määriä useita kertoja ja aikaa on kulunut jotakuinkin 20 vuotta. En sano mikä on oikein tai väärin, mikä mä olen sitä päättämään, mutta mun kokemuksella rankka laihdutus tuo aika kilot takaisin ja "korkojen kera" tarkoittaa sitä kun kroppa menee "nytonlänhätähidastanaineenvauhdunnannolliin"- tilaan kun yhtäkkiä vedetään tiukkaa dieettiä. Mä olen varmaan elävä esimerkki siitä kun tiukalla dieetillä piiputetaan kroppa ja terveys, nyt sitten ihmetellään että minkäslaista elämäntaparemonttia sitä tekis... Mutta sorry paasaukseni, silti onnea tiellä joka onkin jo lähtenyt taas alaspäin:) jotenkin nykymaailmassa sitä toivoisi, että lihavuus ei määrittelisi ihmistä ollenkaan ja jokainen osais olla onnellinen omasta kropastaan oli sitten minkälainen tahansa!

  VastaaPoista
 2. Äh anteeks mun sekava sepostus (oon vähän väsynyt). Se varmaan mitä mä _yritin_ sanoa oli, että siks nämä elämäntaparemontit on nyt niin suosittuja koska ihmiset on todenneet (ja tutkimukset) että joku 80-90 prosenttia laihduttajista lihoo takaisin. Silloin ei oikein ole enää vaihtoehtona varsinaisesti laihduttaminen! Toivottavasti en kuullostanut tiukkikselta en halunnut sitä olla:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Molemmat hyviä pointteja! Olen pohtinut tätä paljon ja tosiaan koittanut edetä ensin maltilla ja pienillä muutoksilla itsekin. Ne pienet muutokset ovat aina ja hyvinkin nopeasti lipsuneet minulla samoihin vanhoihin tapoihin. Tästä syystä päätin vielä purkaa vyyhtiä ns. Toisesta päästä. Ensin kunnon startti ja ennen kaikkea se totutun syömiskierteen katkaisu, sen jälkeen uuden lautasmallin ja eväskorin kokoaminen puhtaalta pöydältä. Koitan löytää keinon "palauttaa" kroppa siitä säästöliekiltä takaisin normaaliin ja ennenkaikkea kestävään painonhallintaan ilman että syö palan leipää ja lihoo kilon :D Vakaa aikomukseni on kuitenkin että tämä on viimeinen kerta kun joudun ryhtymään isompaan laihdutus-urakkaan.

   Kun aikaa vapautuu tässä syömisestä niin paljon niin on ollut hyvä sauma pohtia myös syitä syömiselle. Erityisesti töissä saatan tehdä itselleni henksusafkan ns tylsyyteen - aikaa on ja hyvää ruokaa tarjolla. Jospa sitä tekis yhden hampparin... Tällaisista pahoista tavoista on tarkoitus oppia eroon tällä dieetillä. Paljon ajatustyötä on käyty myös siitä miksi syön mitäkin ja onko se nälkään vai johonkin muuhun syyhyn.

   Pitäisi varmaan koittaa avata tuota enemmän ihan jossain postauksessa, en ole varma saako tuosta nyt yhtään selkoa mitä ajan takaa! :D

   Poista
  2. Oon samaa mieltä siitä että alkuun sitä kaipaa semmosta kunnon niskasta kiinni ottamista ja ravistelua, eikä pienet muutokset välttämättä tunnu niin kannustavilta kuin se että repäiseekin yks kaks tunnin lenkin tai syökin koko päivän tai viikon terveellisesti putkeen. Kun on päässyt elämäntavat repsahtamaan niin joskus se "katkasu" on se paras keino päästä taas takaisin jaloilleen :-) Sitten voi taas höllätä kun tuntuu että aiempi löllöelämä alkaa olla takana ja uusi elämäntapa ottaa tuulta alleen :-) Ja tosiaan, kyllä mä ainakin käytän sanaa "laihduttaa" siinä missä elämäntapamuutosta ja painonpudotustakin. Mulla se laihdutus ei kuitenkaan tarkoita minikaloreita tai riutumista vaan yksinkertaisesti sitä että nyt otetaan painoa pois syömällä ja liikkumalla hyvin :-) Se laihis sopii paremmin suuhun kuin nuo e-lä-män-ta-pa-muu-tok-set jotka välillä tuntuu jopa paljon uuvuttavammilta jopa omassa suussa :-D Pitkän tähtäimen tuloksia ja pysyvää painonhallintaa tässä olen hakemassa vaikka laihiksesta puhunkin :-D

   Tsemiä! Toivottavasti saat nyt kunnon niskaotteesta kiinni!

   Poista

A comment makes my day!